Disc analyse en drijfveren onderzoek

Sinds 16 jaar ben ik enthousiast gecertificeerd consultant voor de gedrag (DISC)- en drijfveren analyse van TTI Success Insights Benelux. Inmiddels heb ik honderden analyses afgenomen en blijf verrast door de nauwkeurigheid, directe toepasbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Ik ben het gaan leren kennen als een bijzonder krachtig, betrouwbaar en toegankelijk instrument om op een relatief eenvoudige manier de individuele gedragsstijl van iemand in kaart te brengen; hoe iemand de wereld tegemoet treedt, daar op reageert en mee communiceert. Om vervolgens daarmee inzichten te vergroten m.b.t. reactiepatronen, communicatie, irritaties naar anderen, specifieke kwaliteiten, voorkeurstijlen, je ideale werkomgeving en nog veel meer.

Het rapport wat je krijgt bevat ontzettend veel en makkelijk toegankelijke informatie en helpt echt om jezelf beter te leren begrijpen en jezelf in relatie tot anderen.

Drijfveren

Sinds enkele jaren maak ik de DISC analyse altijd in combinatie met een drijfveren onderzoek.  Drijfveren zijn dieper gelegen in ons bewustzijn en zijn heel bepalend bij de keuzes die we maken. Drijfveren en waarden liggen dicht bij elkaar en zijn erg krachtig en bepalend in ons handelen, vaak zonder dat we dat door hebben. In de juiste omgeving speelt dat over het algemeen niet zo’n grote rol anders dan dat je het vaak kunt classificeren dat je je lekker voelt in de organisatie, in die rol of in dat team. Verschillende drijfveren kunnen ook erg botsen met elkaar. Zowel in jezelf als in relatie tot anderen. Dit is een van de redenen waarom in teams mensen hoog oplopende conflicten kunnen krijgen omdat de gedrevenheid vanuit heel andere perspectieven wordt bekeken en beleefd. Maar dit speelt ook in relaties, de sportclub, een vakantiereis met anderen of in het contact met je kinderen.

De drijfveren analyse brengt in kaart wat jou drijft en op welke manier.  Ik vind een drijfveren analyse nog meer inzicht gevend dan de DISC. In mijn praktijk heb ik al heel vaak “kwartjes zien vallen” door verhelderende inzichten op basis van het drijfverenonderzoek. Het doel is niet om je drijfveren te wijzigen maar er mee aan de slag te gaan. Veel mensen in mijn praktijk zijn zichzelf beter gaan begrijpen, waarom ze zich b.v. soms een vreemdeling voelen bij anderen of juist heel erg thuis en waarom bepaalde werkzaamheden (en werkomgevingen) niet lukken of passen.

Persoonlijke stijl en motivatie analyse

De combinatie van een DISC analyse en drijfverenonderzoek heet een Persoonlijke Stijl en Motivatie Analyse (PSM) en wordt verwoord in een ruim 50 pagina’s tellend uniek op jou geschreven rapport. Het rapport bevat slechts enkele eenvoudig te interpreteren grafieken. En, de uitkomsten worden altijd in gesprek uitgebreid toegelicht en besproken.

Heb je vragen over jezelf in relatie tot anderen, vaak onbegrepen conflicten met anderen, op zoek naar de juiste werkomgeving en wil je begrijpen waarom de ene werkomgeving je wellicht ziek kan maken en jij je in een andere juist als een vis in het water voelt? In dat geval kan een PSM analyse je oprecht veel duidelijkheid geven.

Ik zet dit -betaalbare en laagdrempelige- instrument in bij individuele gesprekken, in teams en bij werving en selectie. Het instrument heeft een grote validiteit en daarmee voorspelbaarheid over wie je aanneemt en wat je kunt verwachten in gedrag en reactiepatronen. Na jarenlang gewerkt te hebben met kostbare assessments durf ik te stellen dat in veel situaties de PSM effectiever en goedkoper is als selectie-instrument.

Voorbeeldrapporten zijn beschikbaar en neem vooral contact op wanneer je interesse hebt voor de inzet in b.v. je team, voor de individuele medewerker of nieuw aan te nemen medewerker!