Individuele coaching

Wanneer kiezen voor individuele coaching?

Je kent het wel: het gaat goed op het werk, maar toch… enkele dingen blijven zeuren. Je krijgt opmerkingen van je leidinggevende of collega’s over jouw manier van communiceren of het tonen van onvoldoende leiderschap. Je ervaart disbalans tussen werk en privé of loopt met de vraag rond of dit wel het werk is wat je wilt blijven doen. Wellicht dat je je in toenemende mate vermoeid voelt en gaat met steeds meer tegenzin naar je werk. Of je wilt een stap verder komen in je werk maar weet niet goed hoe. Herkenbaar? Dan is het wellicht goed om eens in gesprek te gaan.

Zelfreflectie en patronen doorbreken

Bij individuele coaching gaat het erom te doorgronden waarom je doet wat je doet en hoe je dit kunt veranderen. Dat is simpel gezegd, maar niet altijd eenvoudig om te doen. Om het gewenste effect te bereiken moet je bereid zijn tijd en energie in jezelf te investeren. Coaching houdt niet op na de bijeenkomst met de coach. Veel klanten ervaren een coachingstraject als een intensieve, confronterende en veelal verrijkende periode. Ik begeleid je daarbij en stimuleer je om stappen te maken om de situatie te veranderen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als coach help ik je om inzicht te verkrijgen in de mechanismen die er voor zorgen dat alles blijft zoals het is. Je ontdekt de automatismen in je handelen, onderzoekt belemmeringen en leert jouw persoonlijke situatie doorzien. Het coachingstraject helpt je concrete doelen te formuleren en deze vervolgens te realiseren. Het blijft dus niet bij praten, maar gaat het er uiteindelijk om dat je daadwerkelijk stappen maakt en verder komt. Niet alleen in de theorie, maar juist ook in de praktijk.

Hoe zit een traject eruit?

Het traject kent globaal drie delen. De eerste bijeenkomst richt zich op kennismaking, afstemming en het vaststellen van de coachvraag en coachdoelen. Dit gebeurt soms in het bijzijn van de werkgever, die veelal ook de opdrachtgever is. Ook is het belangrijk samen vast te stellen of er voldoende vertrouwen is om een traject te beginnen. Dit geldt zowel voor degene die aan coaching begint (coachee) als voor de coach.

In de daaropvolgende bijeenkomsten proberen we antwoorden te vinden op de coachvraag. Hoe en wanneer doet een bewuste situatie zich voor? Hoe zou je daar liever mee omgaan? Waarom lukt dat in de praktijk niet altijd? Het laatste deel dan het coachingstraject richt zich op actie in de praktijk. Je probeert een andere manier van werken, onder begeleiding, en maakt je deze eigen.

Hoelang duurt het?

De praktijkervaring laat zien dat coaching gemiddeld uit 6 tot 8 individuele gesprekken van ongeveer anderhalf uur bestaat, verdeeld over een periode van ongeveer 6 maanden. Hoelang het traject precies duurt, hangt af van het vraagstuk en jouw investeringsbereidheid. Soms is meer tijd nodig en er zijn ook vaak situaties waarin na een paar gesprekken het doel bereikt is.